История

След невероятния успех на ИМКО-2, през 1982 г.
...започва бързото създаване на нови модели компютри от серията Правец.Началото на разработването на българските персонални микрокомпютри започва през 1979 г. Първоначалните модели (ИМКО - ИМКО е съкращение от Индивидуален Микро КОмпютър) са разработени и произведени от ИТКР (Институт по Техническа Кибернетика и Роботика) към БАН през 1980 само в 3 броя. През 1981 са произведени още около 50 броя от ИМКО-1 използвани в Научно Техническите Съюзи. Следващият персонален микрокомпютър се появява под името ИМКО-2 и представлява копие на Apple II. За него има достатъчно софтуер и бива посрещнат добре от потребителите. На базата на ИМКО-2 през следващата година започва масово производство на 8 битовите компютри от серия Правец. През 1984 започва и производството на професионалните компютри от серията Правец 16.

Компютрите от серията Правец, са наречени на родният град на Тодор Живков - гр. Правец, където е построен и завода, в който са се произвеждали.

Първото международно представяне на ИМКО-2 е на Международния Симпозиум по Роботика в Лондон, като ИМКО е управлявал българският робот-ръка - РОБКО-01. Управлението на робот чрез микрокомпютър било изключително впечатляващо дори за специалистите от САЩ и Япония, които до тогава ползвали миникомпютри за управление на роботи, докато представеното от България решение струвало десетки пъти по-малко и било значително по-лесно за използване.

Правец през годините
1980
ИМКО-1

ИМКО-1

Разработването на първият български персонален микрокомпютър започва през 1979 от ИТКР. Първите бройки са произведени в София през 1980 г. Съкращението ИМКО означава Индивидуален Микро КОмпютър. От този модел са произведени около 50 броя. Изцяло българска разработка без аналог. Разработен от инж. Иван Марангозов заедно с инж. Кънчо Досев. Създаден е с обучителна цел и раздаден в центровете НТС (Научно Технически Съюз) в по-големите градове в България. Не е имал операционна система а само програма МОНИТОР за програмиране на машинен код. Работил е с осем битов процесор Intel 8080. Компютъра не е имал нищо общо с компютрите Apple II. Поради липсата на софтуер за него е взето решението следващите модели да бъдат клонинги на Apple II.
Още
1984
Правец 16

Правец 16

Първоначално създаден като проект с името ИМКО-4. Аналог на IBM PC/XT с 16 битова архитектура. Пуснат в производство само една година след пускането на пазара на IBM PC/XT.
Още
1985
Правец 8Е

Правец 8Е

Този модел е реално вносен от Тайван. Най-вероятният му производител е фирмата Orange. В България е внесено ограничено количество. Самият компютър за разлика от българските Правец е 1:1 копие на Apple IIe.
Още
Правец 8M

Правец 8M

Интересна разработка от българска страна. Подобрена версия на Правец-82, включващ повече памет и 2 микропроцесора. Разширителната платка позвоялваща работа с CP/M е интегрирана на дънната платка. Няма директен аналог на Apple.
Още
Правец 8Д

Правец 8Д

Правец 8Д е по-различен, защото е предназначен за домашна употреба (Д = домашен) и не е базиран на архитектурата на Apple II. В малкия корпус е интегрирано захранване и клавиатура. Макар и базиран на същата фамилия процесори като останалите Правец 8 компютри (процесор 6502), Правец 8Д е апаратно и програмно съвместим с компютрите Oric-1 и Oric Atmos, разработени от английската компания Tangerine Computer Systems (по-късно Oric International). Правец 8Д не е съвместим с компютрите Apple II и съответно Правец 82/M/A/E/C/S.
Още
1989
Правец 8C

Правец 8C

По-нова и съвършенна версия на Правец 8А. Може би най-разпространеният 8 битов Правец. Аналог на Apple IIc. Създаден като вторият български домашен компютър, заместващ Правед 8Д, този път домашният компютър е по-мощен и съвместим с Apple.
Още
1982
ИМКО-2

ИМКО-2

Вторият произведен в България микрокомпютър. Моделът е доста рядък, защото от него са произведено само няколко стотин бройки. Аналог на Apple II Plus.
Още
Правец 82

Правец 82

Третият произведен в България микрокомпютър и първият модел с който започва масово производство на микрокомпютри в България. Аналог на Apple II Plus.
Още
1986
Правец 8А

Правец 8А

Третият произведен в България микрокомпютър и първият модел с който започва масово производство на микрокомпютри в България. Аналог на Apple II Plus.
Още
1988
Правец 16 E/ES

Правец 16 E/ES

Подобрена версия на Правец 16, използваща процесор NEC V20.
Още
1990
Правец 8S

Правец 8S

Последната версия на 8 битовите компютри от серията Правец. Подобрена версия на Правец 8C.
Още
2014

Правец 64М

Виж детайли